Predstavitev Skupnosti MOST na dnevu odprtih vrat

V četrtek, 4. 2. 2021 ob13.00 smo izvedli Dan odprtih vrat Skupnosti MOST.

Uvodoma smo s spletno projekcijo v sliki, besedi in z video izjavami predstavili program od ideje pa vse do danes.

Partnerji smo predstavili tri odprte skupnosti in naš način dela, ki se je razvil iz dobre ideje in prakse Zavoda Karitas Samarijan. Gre za visokopražni program, ki smo ga ob sodelovanju strokovnjakov iz 4 partnerskih ustanov v konzorciju Skupnosti MOST strokovno nadgradili in ga razvijamo še naprej.  Tako bomo npr. naslednje skupnosti odprli že v pomladnem času 2021.

Svoj pogled na program in doprinos konzorcija Skupnosti MOST pri ohranjanju dostojanstva, možnosti popolne reintegracije zasvojenih ter novosti, ki jih ta program prinaša, sta nato  predstavila generalni tajnik Slovenske karitas Peter Tomažič in predsednica Nacionalnega foruma humanitarnih organizacij  Slovenije Nataša Sorko.

V drugem delu so udeleženci prisluhnili predavanjem naših strokovnih sodelavcev. Priprava in izvedba izobraževanj z različnimi temami je pomemben del projektnega dela.

Uroš Perko iz Zavoda Pelikan – Karitas je predstavil Stanje reintegracije v Sloveniji in po svetu (ZDA, EU) ter prikazal nekatere razlike med različnimi namestitvenimi programi. Poudaril je, da Slovenija s programom Skupnosti MOST, ki ponuja  dolgoročno spremljanje zdravljenih oseb, ki imajo težave z zasvojenostjo, stopa ob bok mnogim državam, ki take programe že imajo.

Tjaša Pogorevčnik iz Društva Žarek upanja je najprej predstavila, kaj zasvojenost je. Nato pa je preko nekaterih praktičnih primerov nakazala, kakšne so možne tehnike odvračanja od pitja alkohola. Tudi tukaj se kaže, da ima bivanjska skupnost oseb, ki imajo podobno izkušnjo in se trudijo za trezno življenje, izjemno pomembno vlogo za vztrajanje na njihovi začeti poti.

Odgovorili smo tudi na nekatera vprašanja udeležencev ter jih povabili, da našim dejavnostim sledijo tudi v prihodnje.

Konzorcij se trudi tudi za medprojektno sodelovanje ter medsebojno podporo pri preventivnih dejavnostih. Združeni imamo več možnosti, da bomo slišani in da bomo našli učinkovite nagovore. Tako smo na koncu vse udeležene povabili k preventvini akciji Slovenske karitas 40 dni brez alkohola, ki bo v letu 2021 imela zanimivo temo.

 Srečanja preko Zooma se je udeležilo več kot 40 udeležencev: med drugim so bili z nami zaposleni iz CSD-jev, zdravstvenih domov, mreže Karitas,  pa tudi drugi zainteresirani. Veseli smo, da je večji del dogodka z nami bil tudi skrbnik pogodbe iz Ministrstva za javno upravo, ki projekt Skupnosti MOST sofinancira.

Nekaj podatkov o projektu in njegovih rezultatih lahko najdete v sporočilu za javnost.

Dan odprtih vrat je bil posnet, link do posnetka lahko dobite z zaprosilom na info@karitas.si

1 komentar na “Predstavitev Skupnosti MOST na dnevu odprtih vrat”

  1. Pozdravljeni!
    Žal sem zamudil to vše srečanje ob informativnem dnevu. Se me je pa dotaknila misel o vašem projektu MOST v tem smislu da imam na voljo eno hišo v kateri bi lahko v prihodnosti zagnali ta mini projekt. Hiša je na spodnjem delu Krasa sredi vasi. Ima 5 sob, dve kopanici in veliko gospodarsko poslopje. V kolikor vas zanima eventuelno sodelovanje me kontaktirajte.
    Lep pozdrav, Silvan Pipan

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja